Samme dag som Oslo kommune innførte påbud om munnbind i kollektivtransporten i kampen mot koronasmitte, kunne HLFs generalsekretær Henrik Peersen ta imot den første forsyningen av gjennomsiktige munnbind.

Mimikk og lyd forsvinner

Bakgrunnen for at HLF nå tilbyr hørselvennlige munnbind via sin nettbutikk er at hverken myndigheter eller andre aktører har vært villige til å ta inn munnbind som gjør det mulig å lese på munnen. Når leppebevegelser, mimikk og stemmer maskeres av tette munnbind, skaper dette trøbbel for de mange som er avhengige av å "lytte med øynene".  

HLFs markeds- og kommunikasjonssjef Elise Nyborg Eriksen. Foto. Privat
HLFs markeds- og kommunikasjonssjef Elise Nyborg Eriksen. Foto. Privat

Til privat bruk

De nye munnbindene kategoriseres som ikke-medisinske munnbind. De er altså ikke beregnet for helsepersonell, men for andre munnbindbrukere som gjennom jobb, tillitsverv eller i private sammenhenger omgås personer med nedsatt hørsel. 

HLFs markeds- og kommunikasjonssjef Elise Nyborg Eriksen opplyser at det er gjort grundig forarbeid for å finne det beste munnbindet på markedet, slik at smittevern og brukervennlighet har latt seg forene.

Bidrag til dugnaden

-De nye munnbindene er laget av materiale som skal være best mulig å puste i, samtidig som de skal kunne vaskes på 60 grader minst fem ganger. For å unngå skader på "vinduet" anbefales bruk av vaskeposer, opplyser Eriksen og legger til:

- HLF er så vidt vi vet de eneste som selger slike munnbind i Norge, og vi selger dem til kostpris som et bidrag til smittedugnaden. Så langt har vi ikke funnet gjennomsiktige munnbind på markedet som er godkjent for medisinsk bruk, men dette håper vi selvsagt kommer.

Mange eldre rammes

HLF har det siste halvåret fått mange fortvilte henvendelser fra hørselshemmede og pårørende om kommunikasjonsvansker på grunn av munnbind. Problemstillingen er også meldt videre til myndighetene.

Generalsekretær Henrik Peersen har i et tidligere intervju med dinhorsel.no uttrykt skuffelse over at helsemyndighetene ikke har vurdert gjennomsiktige munnbind. 

- Jeg vil minne om at det sitter mange, særlig eldre mennesker hjemme som mottakere av hjemmetjenester fra det offentlige. Svært mange av dem har nedsatt hørsel og får daglig besøk av mer eller mindre fremmede mennesker som på grunn av pålegg om å bruke munnbind kommer med ansiktet tildekket.

Har et ansvar

- Det er skuffende at helsemyndighetene ikke vil gå aktivt inn for å finne en løsning som ivaretar både smittevernhensyn og kommunikasjonsbehovet disse menneskene har. Myndighetene har et ansvar for å vurdere hvordan man skal ivareta hørselshemmede i møte med offentlige tjenesteytere. Eller skal man ikke ta denne gruppen på alvor? spør Henrik Peersen.

Les også: Etterlyser hørselsvennlige munnbind

Les også: Lær 10 gode snakketips med munnbind