– Jeg trodde helt ærlig ikke at jeg var så avhengig av hørselen min, forteller regjerende verdensmester i Fortnite, «Nyhrox». 17-åringen fikk med seg skuespilleren og hobbygameren Aksel Hennie, da han skulle ta utfordringen #HeadsetChallenge under kampanjestart den 29. april. Her var målet å spille og vinne i Fortnite, uten å bruke headset. Altså hører du ingenting.

- Aksel måtte redde meg ut, såpass dårlig gikk det, kunne Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen fortelle etterpå.

1,1 milliard unge

Kampanjeideen kommer fra HLF, og målet er å forebygge hørselsskader blant unge. #HeadsetChallenge var en prekampanje for årets Hvert Øre Teller-kampanje, som startet 3. juni.

Nye tall viser at det aldri før har sittet så mange unge foran dataskjermer med hodetelefoner, som under koronaepidemien.

– WHO slår alarm om at over 1,1 milliard unge står i fare for å få hørselsskader på grunn av høy lyd rett i øret, forteller generalsekretær Henrik Peersen i HLF.

– Vi er utrolig stolte over at vi fikk med to av verdens dyktigste gamere til å fronte budskapet om å ta pauser og å dempe lyden. Og det er jo bare fabelaktig at konkurransen og budskapet om lydvett i løpet av den to uker lange kampanjetiden nådde den over 3,2 millioner unge gamere verden over, sier han.

Mange tok hørselstesten

I tillegg har 48.385 personer fra ti ulike land sjekket hørselen sin på HLFs nettest hørselstesteren.no som både fins i norsk og engelsk versjon. 61 prosent av de som testet seg var i alderen 18-345, og 16.500 tok den norske testen. 

UTFORDRENDE. Å spille uten lyd er vanskelig, selv for verdens beste gamere. Ungdom verden over gjør nå som Martin Foss Andersen - MrSavage - under HeadsetChallenge. Foto. AFP
UTFORDRENDE. Å spille uten lyd er vanskelig, selv for verdens beste gamere. Ungdom verden over gjør nå som Martin Foss Andersen - MrSavage. Foto. AFP

Sett verden over

Utfordringen om å spille Fortnite uten lyd nådde ut til over 3,2 millioner unge gamere i løpet av to kampanjeuker. Dette gir i overkant av 863.000 unike visninger.

- Selv om vi først og fremst snakket til norsk ungdom, har folk fra hele verden, spesielt USA og Storbritannia, tatt hørselstesten som fulgte med kampanjen. Å spille uten lyd på øret er faktisk mye vanskeligere enn man skulle tro, sier den andre norske verdensstjernen Martin «MrSavage» Foss Andersen.

Se videoen som viser det enorme engasjementet rundt #HeadsetChallenge: 

Utfordrer Erna

HLF er glade for at de unge går foran og tar hørsel på alvor.

– Mange tenker at det bare er eldre som har dårlig hørsel, men ingen generasjon har hatt mer lyd rett på øret enn de unge i dag. Det er lett å glemme at hørselen skal vare livet ut, sier Henrik Peersen.