Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har i mange år arrangert sin Hvert Øre Teller-kampanje. Tradisjonelt består denne årlige kampanjen av et formelt startskudd foran Stortinget i begynnelsen av juni, og med godt over hundre stands rundt om i hele landet. Her informerer HLFs frivillige og medlemmer om hørsel generelt og et hovedtema spesielt. I år er temaet forebygging av hørselsskader hos unge, men koronapandemien har satt en effektiv stopper for stands. I alle fall inntil videre.

KONKURRANSE. I kveld går gamer-konkurransen #Headsetchallenge av stabelen.
KONKURRANSE. I kveld går gamer-konkurransen #Headsetchallenge av stabelen.

Verdensenere

HLF lanserer i dag derfor en forkampanje, i samarbeid med byrået NoName, hvor søkelyset rettes mot unge menneskers omgang med lyd - i mange tilfeller ulyd. Med seg på laget har forbundet fått fått to av verdens beste gamere, Martin "MrSavage" Foss Andersen (15) og Emil "Nyhrox" Bergquist Pedersen (17). De har takket ja til utfordringen #Headsetchallenge, og i kveld mellom klokken 19.00 og 21.00 skal de konkurrere i dataspillet Fortnite - uten hodetelefoner og lyd på øret. 

Begge har mange hundre tusen, for ikke å si millioner, følgere på ulike sosiale mediaplattformer verden over. Håpet er at så mange som mulig får et mer bevisst forhold til lyd og egen hørsel. 

Du kan følge konkurransen på HLFs Facebookside og Instagram@hlfhorsel

SPILLER UTEN LYD. Gameren Emil
SPILLER UTEN LYD. Gameren Emil "Nyhrox" Bergquist Pedersen (til venstre) deltar i kveldens #Headsetchallenge. Foto. DPA

Spiller mer enn noensinne

Idéen om #HeadsetChallenge kommer fra HLF, og målet er å øke kunnskapen om hørselsskader blant unge.

-I disse koronatider viser tall at de unge spiller mer enn noensinne som følge av at skoler holdes stengt og de er pålagt begrensninger i hvordan de kan omgås venner. Gamere er spesielt i faresonen, fordi mange hører på høyt volum i headsettet over flere timer, sier HLFs generalsekretær Henrik Peersen.

WHO (Verdens Helseorganisasjon) slår alarm om at over 1,1 milliard unge står i fare for å få hørselsskader på grunn av høy lyd rett i øret.

– Vi i HLF er opptatt av å forebygge hørselsskader blant barn og unge. Vi er utrolig stolte over å ha med Norges dyktigste gamere til å fronte budskapet om å ta pauser og å dempe lyden, sier Peersen.

TAS PÅ ALVOR. HLFs generalsekretær Henrik Peersen er glad for at de unge tar hørsel på alvor. Foto. Marianne Otterdahl-Jensen.
TAS PÅ ALVOR. HLFs generalsekretær Henrik Peersen er glad for at de unge tar hørsel på alvor. Foto. Marianne Otterdahl-Jensen.

De unge går foran

HLF er glad for at de unge går foran og tar hørsel på alvor.

-Mange tenker at det bare er eldre som har dårlig hørsel, men ingen generasjon har hatt mer lyd rett på øret enn de unge i dag. Det er lett å glemme at hørselen skal vare livet ut, sier HLFs generalsekretær Henrik Peersen.