Kjedens begrunnelse til utestengelsen var hensynet til kunder med allergi, noe nemnda mener ikke er en god nok grunn til å nekte henne adgang.

Det er handikapnytt.no som først skrev om saken.

UAKSEPTABELT. Det er kunnskapsløst av treningssenteret å nekte førerhund, sier HLFs generalsekretær Inger Helene Venås. Foto. Svein Brimi
UAKSEPTABELT. Det er kunnskapsløst av treningssenteret å nekte førerhund, sier HLFs generalsekretær Inger Helene Venås. Foto. Svein Brimi

Kunnskapsløst

HLFs generalsekretær Inger Helene Venås er klar i sin dom.

-Dette er uakseptabelt, og det er kunnskapsløst fra treningssenterets side. En førerhund er et hjelpemiddel som bidrar til selvstendighet og samfunnsdeltakelse. Å nekte adgang uten en gang å gå i dialog, er svært uheldig. Allergikere skal tas på alvor, men en blank avvisning som dette ikke er holdbart, sier Venås.   

Prøvde på nytt

Kvinnen begynte på et av kjedens sentre i 2013, og bare etter tre måneder fikk hun beskjed av daglig leder om at hun ikke kunne ha med hund. Da avsluttet hun medlemskapet sitt.

Våren 2021 ønsket hun å delta i et opplegg som senteret arrangerte i samarbeid med et lokalt idrettslag. Hun skrev et brev til senterlederen hvor hun forklarte at hun kan trene selvstendig etter at hunden er lært opp til å ledsage fra apparat til apparat.

Ulovlig diskriminering

Ifølge handikapnytt.no var svaret fra senterlederen negativt, og viste til at «førerhund byr på en del utfordringer i forhold til de som er allergiske mot hund».

Diskrimineringsnemndas enstemmige konklusjon er at senterets nekt av førerhund er ulovlig diskriminering, ved at det innebærer at klageren ikke får trent ved senteret. Nemda konstaterer at førerhunder i utgangspunktet har ubetinget adgang overalt i samfunnet.