Magisk lys, appelsinduft og vibrerende rekvisitter som sendes rundt til publikum. Dette er noen av spesialeffektene som brukes i danseforestillingen «Tumble in the Jungle», som hadde premiere 3. oktober i fjor og som nå settes opp igjen.

Danserne Julie Moviken og Mikael Rønne og musiker Rita Lindanger formidler her sin tumlende oppdagelsesferd gjennom jungelen med sterkt fokus på kroppsspråk, absurd humor og aktiv deltakelse fra barna i salen. 

Bak oppsetningen står prosjektleder og koreograf Inger Cecilie Bertran de Lis. Hun har lenge ønsket å gjøre noe med det mangelfulle tilbudet av dansekunst for hørselshemmede og døve barn. Med midler fra ExtraStiftelsen og prosjektbistand fra HLF har hun laget en nybrotsforestilling som etter hvert skal skal settes opp på andre dansescener i inn- og utland. 

Her kan du lese mer om bakgrunnen for prosjektet 

Samarbeid med barnehage

Betran de Lis har under produksjonsfasen samarbeidet med «tung» ekspertise: Hos Voldsløkka barnehage for hørselshemmede i Oslo har hun testet ut danse - og spillescener, samt rekvisitter som stimulerer berøringssansen, som egner seg for aldersgruppen to til seks år.

- Selv om danseforestillingen er tilrettelagt for hørselshemmede er det et viktig poeng at hørselshemmede barn skal  kunne være publikum på lik linje med hørende barn. Jeg ønsker ikke at hørselshemmede barn skal bli stigmatisert og har jeg prøvd å lage en forestilling som egner seg for alle barn, understreker prosjektlederen. 

Rita Lindanger, som fikk operert inn Cochlea Implantat (CI) for et år siden, både spiller, synger og danser under forestillingen. Ifølge Betran de Lis har hun vært en viktig ressurs for prosjektet og stykket. 

Vil inspirere til dans

Betran de Lis sitt håp er at "Thumble in the jungle" skal inspirere barn med nedsatt hørsel til å oppdage dansekunst og bli nysjerrige på dans.

- Vi mennesker må ikke høre musikk for å kunne danse og utfolde oss. Hørselshemmede barn er ofte gode til å lese rytme via andre sanser og kan ha like stor glede av dans og musikk som hørende barn, vet koreografen.

«Tumble in the jungle» skal spilles 12 forestillinger frem til 7. april på Dansens Hus i Oslo. Til høsten er forestillingen aktuell for turné for "Tilrettelagt program" for "Den kulturelle Skolesekken". Forestillingen har også blitt invitert til festivalen El mes petit de tots for visninger i Barcelona og andre spillesteder i Catalonia i november.   

I videoen under får du en liten smakebit fra forestillingen: