Annonsen dukket opp på sosiale medier før jul og har fått mange hørselshemmede til å reagere. Preparatet Relixen Oil skal ifølge annonsen sprøytes inn i øregangen med pipette, sirkulere inn i det indre øret, og vekke døde hørselsceller (flimmerhår i sneglehuset) til live. Etter fire uker skal døve og hørselshemmede kunne høre selv hvisking uten hjelp av høreapparat eller andre hørselstekniske hjelpemidler. 

Mannen bak oljen, som ifølge annonsen heter Kjell Jacobsen, påberoper seg å være professor, forsker og spesialist i molekylær biologi. Han er helt ukjent i de norske fagmiljøene innen naturvitenskap og hørsel.

REAGERER. HLFs generalsekretær Henrik Peersen  reagerer sterkt på det han on omtaler som forkastelig markedsføring av et svindelprodukt. Foto Marianne Otterdahl-Jensen
REAGERER. HLFs generalsekretær Henrik Peersen reagerer sterkt på det han on omtaler som forkastelig markedsføring av et svindelprodukt. Foto Marianne Otterdahl-Jensen

Ren svindel

-Vi reagerer med avsky på den pågående markedsføringen av dette produktet, som de siste ukene dessverre har blitt lagt merke til av mange. Vi har mottatt en rekke henvendelser fra håpefulle medlemmer som har sett reklamen, og mange blir svært skuffet når vi forteller at dette er ren svindel. At noen forsøker å svindle til seg penger ved å skape falske håp hos hørselshemmede, er rett og slett forkastelig, sier HLFs generalsekretær Henrik Peersen.

For godt til å være sant

Legemiddelverket opplyser til Din Hørsel at Relixen Oil ikke er oppført i Felleskatalogen, og er dermed et legemiddel som ikke har markedsføringstillatelse i Norge. Det betyr at det ikke kan selges lovlig som legemiddel.

Forbrukertilsynet har ikke mottatt noen klager på produktet, men sier på generelt grunnlag at påstander om effekt og konkret virkning må kunne dokumenteres, og denne dokumentasjonen må foreligge på tidspunktet for markedsføringen.

-Det må være snakk om vitenskapelige undersøkelser som det er hold i. Det som vises til i markedsføringen her er generelle uttalelser, utsagn fra fornøyde «kunder» og så videre.

 -Basert på en foreløpig vurdering av markedsføringen sammenholdt med tidligere saker som ligner, vil jeg si at dette ser ut til å være for godt til å være sant – altså svindel, sier avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukertilsynet.

"Alt" er feil

Din Hørsel har hatt kontakt med flere personer innen berørte fagfelt i Norge, og ingen kjenner til «professoren» eller produktet som selges. Her er faktiske forhold som styrker mistanken om bløff og svindel:

  • All tilgjengelig medisinsk forskning slår fast at døde hørselsceller ikke kan gjenopplives.
  • Preparatet selges ikke på noen apoteker i Norge.
  • Annonsen inneholder ingen produktopplysninger, slik loven krever.  Disse oplsyningene får du først etter at du har bestilt produktet.
  • Annonsen oppgir ingen kontaktinformasjon, slik loven krever, kun en bestillingsblankett.
  • Alle personer som forteller hvor vidunderlig preparatet er, er fiktive, ikke-eksisterende personer, viser enkle søk i telefonregistrene.
  • Alle bilder er hentet fra utenlandske, kommersielle billedbaser, også bildet av «Jacobsen og hans mor».
  • De aller fleste ingrediensene som denne oljen inneholder brukes innen hudpleie og enkel smertelindring.
  • Når du søker på den franske bestillings- og betalingsløsningen, blir du møtt med «Warning!» og «Suspected scam» (mistenkelig svindel). Ifølge Forbrukertilsynet er dette en klassisk abonnementsfelle.

Din Hørsel har forsøkt å komme i kontakt med produktets norske kunderådgiver på epost, men har ikke fått svar.