Tekst og foto Bjørn Helge Larsen, Stjørdals-Nytt

Det er ikke mer enn drøyt 30 offentlige hørselssentraler i hele landet, men nå har Stjørdal endelig fått et tilbud som har vært savnet helt siden Værnesregionen DMS åpnet i mars 2007.

Ventet lenge

Guttorm Aasvik, som er leder for 230 medlemmer i HLF Stjørdal og Meråker Hørselslag, fikk æren av å klippe snora og åpne den nye hørselssentralen.

Her vil det være to audiografer i hel stilling og én øre- nese- og halslege i deltidsstilling. Etter en rolig start i mai vil hørselssentralen være i full drift fra 8. august. Pasientene vil betale vanlige egenandeler som i spesialisthelsetjenesten.

- Endelig kan vi åpne hørselssentralen som vi har ventet på så lenge, sa DMS-leder Ann Sissel Helgesen under åpningen.

Stort behov

- Vi opplever et stort behov for hjelp og veiledning. Det er mange og store utfordringer for folk med hørselstap. Da er det viktig med hjelp i nærheten. Vi ser denne etableringen av en hørselssentral i Stjørdal som et viktig skritt for å hjelpe alle med hørselsproblemer. Som lag vil vi samarbeide, sier leder Guttorm Aavik leder HLF Stjørdal og Meråker.

Klinikkleder Tina Eilertsen ga en framstilling av hvordan tanken om en hørselssentral ble realisert etter at idéen var lansert. Det gikk bare et halvt år fra vedtak i desember i fjor og fram til realisering. Det hun kaller «dedikerte entusiaster» har lagt ned en stor jobb for å åpne dette tilbudet. Og hun nevner at samhandling med DMS har vært essensielt. God samarbeid mellom sykehusene har også vært viktig.

Tilbud for alle

Konstituert direktør Katinka Meirik understreket at dette er en stor dag.

-En hørselklinikk er et veldig viktig tilbud i denne delen av Trøndelag. Det blir langt til Namsos. Derfor har folk ofte vært henvist til private løsninger. Denne etableringen av et offentlig tilbud er noe av det morsomste som jeg har vært med på. Av personlig erfaring med pårørende vet jeg at gode hjelpemidler betyr mye.

GLEDE. Det var stor glede da den nye hørselsentralen for Værnesregionen ble åpnet i Sthørdal før helgen. Fra venstre konstituert direktør Kathinka Meirik, klinikkleder Tina Eilertsen, DMS-leder Ann Sissel Helgesen, audiograf Craig Furunes (bak), Guttorm Aavik, avdelingsoverlege øre-, nese og hals Tom Arve Julsrud, HLF-medlemmene Karen Gullikstad, Tone Hauga, Grete Valø og ansvarlig audiograf Helge Gulvik (foran).