Merete Orholm, NRK, btt-tv, tilgjengelighet, Foto Tor SJ
FORNØYD. HLFs politiske sjef Merete J. Orholm roser NRK for å satse på universell utforming. Foto. Tor Slette Johansen

I løpet av desember vil denne direktetekstingen bli tilgjengelig for alle.

I dag tekster NRK alle sine sendinger på direkte-TV, såkalt lineært TV, gjennom hele døgnet. Også nettvideoer som legges ut blir tekstet. 

En seier for HLF

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) er veldig glad for at NRK igjen viser vei for et universelt utformet medietilbud.

-Dette er en politisk seier for HLF. Vi har jobbet lenge med denne saken som betyr så mye for så mange, sier HLFs politiske sjef Merete J. Orholm.

-Direkteteksting av mediesendingene på strømmetjenestene har skapt et utenforskap for de som har utfordringer med hørselen. Under pandemien var dette veldig sårt da ikke alle fikk tilgang på pressekonferanser fra regjeringen når de så sendingene via internett på mobil eller andre digitale enheter. Det å ikke ha tilgang til samme informasjon som andre er med på å skape unødig bekymring, sier Orholm.

NRK tilgjengelighet nett-tv
TILGJENGELIGHET. NRKs tilgjengelighetssjef Siri Antonsen sier alle skal få tilgang til direkteteksting i løpet av desember. Foto. Tor Slette Johansen

Litt etter litt

Alle får ikke tilgang til den nye tjenesten fra dag én.

-I dag finnes NRK TV på mer enn 20 forskjellige plattformer. Og vi må gjøre forskjellige grep på hver enkelt plattform for å få direktetjenesten ut til alle, sier NRKs tilgjengelighetssjef Siri Antonsen.

Det er for eksempel forskjell på TV-er fra Phillips og fra LG, og det er forskjell på mobiler fra Apple og fra Samsung.

-Men vi starter utrullingen av denne nye tjenesten i neste uke, og vårt mål er at den skal være tilgjengelig for alle innen utgangen av desember, sier Siri Antonsen.