KAN IKKE HJELPE. Korona gjør at Andreas Meese og andre audiografer ikke kan ta imot pasienter. - Nå er det viktig å være selvhjulpen, sier Meese. Foto. Privat
KAN IKKE HJELPE. Korona gjør at Andreas Meese og andre audiografer ikke kan ta imot pasienter. - Nå er det viktig å være selvhjulpen, sier Meese. Foto. Privat

Når byttet du slange og filter på høreapparatet sist? Sjekker du proppene jevnlig? Vet du hvordan de skal renses?

-Om du ikke har hatt gode rutiner før, så er tiden inne for å ta grep. Slik kan apparatet fungerer optimalt, så lenge som mulig. 

Dette understreker audiograf Andreas Meese ved Linderud Øre Nese Hals i Oslo. I likhet med mange andre kolleger i Norge er han permittert på grunn av koronastengte klinikker. Også avtalespesialister og hørselssentraler har sluttet å ta imot pasienter i henhold til helsemyndighetenes restriksjoner. Dermed er hørselshemmede og høreapparatbrukere prisgitt egen kompetanse eller de hjelperne de måtte ha rundt seg.

Lett å lære - lett å glemme

Meese vet av erfaring at høreapparat som "ikke fungerer" kan vise seg å være helt i orden rent teknisk. Problemet kan i stedet skyldes manglende vedlikehold i form av tette propper i lyd- og ventilasjonskanal og manglende bytte av slanger og filter.  

-Vi forsøker å snakke med pasientene om verdien av vedlikehold, men så lenge apparatet fungerer, er dette lett å glemme. Mange er dessuten avhengige av hjelp fra pårørende, sier Meese. Han vedgår at det er vanskelig å vite at mange nå sitter isolerte og trenger hjelp fra audiografer som ikke kan hjelpe. I stedet må pasientene ta kontakt med sine leverandører.

Reparasjon av høreapparater nesten som normalt

Ta en kveldssjekk 

Meese anbefaler to umiddelbare grep til landets høreapparatbrukere mens koronakrisen pågår. Det ene tar få sekunder, det andre tar et kvarters tid.

- Hvis du ikke allerede har rutinen inne, så se over og tørke av høreapparatet ditt hver kveld før du legger deg. I tillegg vil jeg anbefale instruksjonsvideoene som er laget av Helse Møre og Romsdal. Dette er informative, tekstede videoer som majoriteten av alle brukere kan ha praktisk nytte av, sier Meese.

Lær om bruk, batteribytte, renhold og stell av begge typer bak-øret apparater, BTE og RITE i disse videoene:

 

 

Har du alt-i-øre apparater (ITE/AIØ) eller oppladbare høreapparater, så kan du lære om renhold, stell og batteribytte i videoene under: