TEKST Sindre Nordengen FOTO Ellen Jarli

- Å ha tinnitus er tungt og ekstremt altoppslukende, men jeg kan helhjertet si at det går an å venne seg til å leve med det, sier Jenny Langlo (25). Hun kommer fra Stordal i Møre og Romsdal, men har bodd i Oslo siden 2013, der hun to år tidligere gikk av med seieren i Idol.

Intervjuet med Jenny Langlo er en del av et større temanummer om tinnitus i fagbladet Din Hørsel, som kan lastets ned her.

Øresus etter dykk

Sommeren 2009: Jenny (15) er på sommerferie med familien i Tyrkia. Hun bader og koser seg, men en dag får hun plutselig en pipelyd i det venstre øret etter et dykk knapt én meter under vann. De neste dagene blir pipelyden enda tydeligere, og Jenny oppsøker lege for å få hjelp til å fjerne det som kjennes ut som en dott med vann i ørene.

Etter legebesøket føler Jenny at ting blir bedre, men kort tid senere merker hun at pipelyden er der fortsatt. Hjemme i Norge oppsøker hun fastlegen og blir henvist til øre-nese-hals-lege. Han konstaterer at hun har fått tinnitus og sier at «det aldri kom til å bli bedre». I ettertid har Jenny tenkt mye på hvordan den beskjeden ble gitt.

- Han burde ha sagt det på en annen måte. Det var en hardtslående beskjed å få. Det er jo håpet om at det skal bli bedre som redder deg fra å ikke bli gal.

Bekymret for fremtiden

Den første tiden var pipelyden grei å forholde seg til, men på vei hjem fra familietur i Praha året etter ble tinnituslyden forsterket under landing på Gardermoen. I bilen på vei hjem ble den helt altopplsukende, og de neste ukene fikk hun problemer med å være på skolen. Hun tenkte mye på fremtiden. Skulle hun en vakker dag gifte seg og føde med denne konstante lyden i hodet? "Dette klarer jeg ikke å leve med", tenkte Jenny. Etter å ha gjort research på egen hånd på jakt etter en behandling vurderte hun en periode å kutte hørselsnerven.

- Jeg tenkte at det var bedre å være døv enn å ha tinnitus. Men jeg slo fra meg å kutte nerven, da jeg fant ut at tinnitusen ikke ville bli borte på den måten, heller.

Følsom for lyder

Lyden avtok heldigvis etter hvert, men hver gang hun fløy, ble tinnitusen verre.

- Jeg visste aldri om lyden ville bli forverret i et par timer, dager eller for alltid, forteller Jenny, som i noen år brukte tabletter for å redusere trykk i ørene under flyturene. Hun merket dessuten at hun var blitt mer følsom for lyd enn andre og begynte å bruke ørepropper for å beskytte hørselen på steder med mye støy.

- Det verste du kan utsette ørene dine for er høy lyd, forklarer hun.

SPILLER HVER DAG. Jenny begynte å spille gitar som 12 åring. 18 år gammel meldte hun seg på talentkonkurransen Idol og ble årets Idol-vinner i 2011. Foto Ellen Jarli
SPILLER HVER DAG. Jenny begynte å spille gitar allerede som 12 åring, da hun arvet storesøsterens gitar.

Idolvinner 2011

18 år gammel meldte hun seg på talentkonkurransen Idol og gikk til slutt helt til topps. Fortsatt, åtte år senere, opplever hun å bli gjenkjent på gata. 

-Å være med i Idol endret livet mitt totalt, sier Jenny, som kunne gå rett fra videregående til fulltidsjobb som frilansartist. Siden 2015 har hun vært med i fire musikaler.

Skeptisk til behandling

I tiden etter Idol var hun likevel bekymret for om hun kunne fortsette som artist med mye reising, fordi flyturene forverret tinnitusen. Hun ble rådet til å forsøke kognitiv adferdsterapi, men slo det fra seg.

- Jeg ville ikke lære meg å akseptere tinnitusen, men finne en måte å bli kvitt den på.

I dag angrer hun på denne holdningen.

- Jeg har veldig tro på denne behandlingen. Måten jeg selv har lært å leve med tinnitus på er gjennom teknikkene man lærer i slik terapi, sier Jenny. Hun råder andre som sliter med tinnitus til å gå på et sånt kurs.

Fikk operert inn dren

Jennys storesøster, som er lege, kom i kontakt med en ørespesialist på St. Olavs hospital i Trondheim som fortalte at det kunne hjelpe mot tinnitus og trykket i ørene å legge inn et dren i trommehinna.

- Jeg vet ikke om drenet hadde en reell effekt, eller om det var placebo, men jeg ble bedre og kunne etterpå ta fly uten å få forverringer i lang tid. 

Etter inngrepet fikk hun en annen innstilling til tinnitusen og forteller at hun ble mindre redd. Etter noen år, falt drenet ut av seg selv.

- Jeg har klart meg bra uten. Da jeg fikk en forverring etter en flytur nylig var det flere år siden sist.

Tankekontroll

De siste årene har Jenny jobbet mye med egen psyke.

- Jeg har blitt flink til å jobbe med å kontrollere tankene mine, sier Jenny, som føler de ti årene med tinnitus har gjort henne sterkere.

Når tinnitusen kommer, minner hun seg selv på at det går over. Hvis hun skal ut på kveldstid, går hun ikke noe sted uten sine formstøpte ørepropper.

- Lar jeg være, noe jeg har forsøkt et par ganger, kjenner jeg tinnitusen ekstra i flere dager og det er utrolig ubehagelig mens det står på, sier Jenny.

På gode dager tenker hun ikke lenger over at hun har tinnitus, og merker det knapt.

- Pipelyden er der hele tiden, men jeg opplever stillhet selv om jeg har mye tinnitus. Da jeg aksepterte lyden, og sluttet å være redd for den, så ble den lettere å leve med.

Studerer psykologi

Fremtidsplanen til Jenny har aldri vært å være artist på heltid resten av livet, selv om oppdragene har stått i kø siden 2011.

- Jeg ville studere og få meg en utdannelse, men visste ikke hva og når.

En dag satt Jenny seg ned og tenkte på hva hun skulle bli. Da hun kom over profesjonsstudiet i psykologi, kjente hun at det var noe hun hadde lyst til. I snart tre år har Jenny studert psykologi ved Universitetet i Oslo ved siden av å jobbe fulltid som musikalartist.

PSYKOLOGSTUDENT Som fremtidig psykolog føler Jenny Langlo at tinnitusen er en styrke i møte med andre.
PSYKOLOGSTUDENT Som fremtidig psykolog føler Jenny Langlo at tinnitusen er en styrke i møte med andre.

Vil gi håp

- Jeg stortrives og har lært mye om hvordan kropp og psyke henger sammen, og at ved å jobbe med tankene, så kan vi få det mye bedre. 

Som fremtidig psykolog, føler Jenny at tinnitusen er en styrke i møte med andre.

- Jeg kan lettere forstå hvor håpløst og umulig livet kan virke mens ting står på.

Ved å dele sin historie, håper Jenny hun kan gjøre andre oppmerksomme på hvor viktig det er å ta vare på hørselen.

- Du vil ikke ha tinnitus, men hvis du får det, så er jeg opptatt av å formidle at man kan leve et greit liv med det. Det krever mye, og har tatt tid, men det er mulig.

På hlf.no kan du lese om ulike behandlingsmetoder av tinnitus