Den tradisjonelle teleslyngens tid er på hell. Arvtakeren Auracast har begynt å røre på seg. Men i en overgangsperiode trenger vi begge.
På kino, teater, kirker, forelesningssaler og andre steder der lyd skal nå ut til publikum, ønsker vi som hører dårlig at lyden blir overført trådløst til høreapparatene våre. Da hører vi lyden bedre, og vi slipper ulemper som romklang og forstyrrende lyder fra publikum.
Gullstandard
I mange tiår har teleslyngeanlegg vært gullstandarden for å få til dette. Den som har ordet, snakker inn i en mikrofon, og mikrofonen sender lyden videre til en forsterker som igjen sender lyden inn i en teleslynge. I høreapparatene våre har vi en liten teleslynge-mottaker (telespole), som fanger opp teleslyngelyden og lar høreapparatet servere den i ørene.
En ny tidsalder har nå begynt: Auracast-alderen. Imidlertid vil det ta mange år før alle har fått høreapparater eller tilleggsutstyr som kan benytte Auracast. Derfor kan teleslyngeanleggene ikke begraves med det første.
Hva er Auracast?
Det har nå kommet produkter på markedet som benytter Bluetooth versjon 5.2 eller nyere med mulighet for kringkasting, altså å sende lyd ut til mange mottakere. Dette kalles «Auracast». En periode ble det kalt «Bluetooth Audio Sharing».
Hvis en publikumsarena sender lyd ut på Auracast, kan alle som har høreapparater som kan motta Auracast, få lyden direkte i høreapparatet. Dessuten kan alle normalhørende med en smarttelefon med Auracast-mottaker, høre lyden via ørepropper. I motsetning til tradisjonell teleslynge, som hovedsakelig var ment for høreapparatbrukere, er Auracast altså myntet vel så mye på normalhørende.
En annen fordel med Auracast, som ikke teleslynge har, er at mange kanaler kan kringkastes samtidig. La oss si at en taler snakker norsk, noe bare en liten del av publikum forstår. Da kan den norske talen sendes ut på én Auracast-kanal, mens en tolk snakker engelsk eller et annet språk, som sendes ut på en annen kanal.
Auracast-sender
Auracast kan realiseres med en liten boks som henter lyd fra det eksisterende mikrofonanlegget. Nexum kom i januar 2023 med en Auracast-sender på størrelse med en fyrstikkeske (VOCE Auracast). MoerLab har også en Auracast-sender (AHA02 MoerDuo). Andre produsenter kommer veldig snart med tilsvarende bokser.
Det er altså allerede nå fullt mulig for arrangører å tilby Auracast. Prisen på en Auracast-sender ligger på en tusenlapp eller to, så det finnes ingen økonomisk unnskyldning for å la være.
Auracast-mottaker
Publikum må likevel ha noe som er i stand til å motta Auracast. Her fins flere muligheter, slik at du kan se hvilke kanaler som er tilgjengelige og ha mulighet til å velge den kanalen du ønsker.
Dette gjøres på en måte som er veldig lik måten å velge WiFi-nettverk på smarttelefon, nettbrett og PC. Det betyr at du må beherske smarttelefon og apper.
Høreapparat og CI
Siden det er høreapparat-produsentene som har tatt initiativ til utviklingen av Auracast, skulle man tro at det fins mange høreapparater som kan motta Auracast. Det gjør det foreløpig ikke. Så vidt jeg kan se, er det kun ReSound NEXIA som per i dag kan motta Auracast. Men Signia og Oticon har modeller som er "Auracast-klare", en selgers måte å si at apparatet en gang i framtiden trolig vil kunne motta Auracast. Det kreves da en firmware-oppgradering.
Skanne QR-kode
For å motta Auracast må det som nevnt finnes en metode for valg av Auracast-lydkilde. Som regel vil dette kunne gjøres via en app på smarttelefonen, og prosedyren vil være veldig lik måten vi velger WiFi-nettverk på.
Det kan også bli enda enklere: På arrangementer som teater eller foredrag kan det bli så enkelt som å skanne en QR-kode med telefonen.
Aktuelle lenker:
https://stein2.no/lenker-din-horsel-23-4-auracast/