– Jeg trodde helt ærlig ikke at jeg var så avhengig av hørselen min, forteller regjerende verdensmester i Fortnite, «Nyhrox». 17-åringen fikk med seg skuespilleren og hobbygameren Aksel Hennie da han skulle ta utfordringen #HeadsetChallenge. Du skal spille og vinne i Fortnite, uten å bruke headset. Altså hører du ingenting.

- Aksel måtte redde meg ut, såpass dårlig gikk det, forteller Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen.

1,1 milliard unge

Idéen om #HeadsetChallenge kommer fra HLF og målet er å forebygge hørselsskader blant unge. Dette er en prekampanje for årets Hvert Øre Teller-kampanje, som starter 3. juni.

Nye tall viser at det aldri før har sittet så mange unge foran dataskjermer med hodetelefoner, som under koronaepidemien.

– WHO slår alarm om at over 1,1 milliard unge står i fare for å få hørselsskader på grunn av høy lyd rett i øret, forteller generalsekretær Henrik Peersen i HLF.

– Vi er utrolig stolte over å ha med to av verdens dyktigste gamere til å fronte budskapet om å ta pauser og å dempe lyden, sier han.

UTFORDRENDE. Å spille uten lyd er vanskelig, selv for verdens beste gamere. Ungdom verden over gjør nå som Martin Foss Andersen - MrSavage - under HeadsetChallenge. Foto. AFP
UTFORDRENDE. Å spille uten lyd er vanskelig, selv for verdens beste gamere. Ungdom verden over gjør nå som Martin Foss Andersen - MrSavage. Foto. AFP

Sett verden over

Utfordringen startet i forrige uke, og foreløpig har over en halv million fått med seg Fortnite-forsøket til proffgameren Martin «MrSavage» Foss Andersen. 15-åringen har nesten 4,4 millioner følgere i sosiale medier, og er en superstjerne i det internasjonale gaming-miljøet.

- Selv om vi først og fremst snakker til norsk ungdom, har folk fra hele verden, spesielt USA og Storbritannia, tatt hørselstesten. Nå er jeg spent på om noen andre klarer å vinne uten å høre noe. Det er mye vanskeligere enn man skulle tro, sier «MrSavage».

Utfordrer Erna

HLF er glade for at de unge går foran og tar hørsel på alvor.

– Mange tenker at det bare er eldre som har dårlig hørsel, men ingen generasjon har hatt mer lyd rett på øret enn de unge i dag. Det er lett å glemme at hørselen skal vare livet ut.

Det er spesielt én gamer HLF håper skal bli med:

-«Nyhrox» har allerede utfordret statsministeren, så nå håper vi at gamer-Erna blir med. Hvem vet, kanskje blir det hun som klarer #HeadsetChallenge, sier Henrik Peersen.