-Så langt tilbake som jeg kan huske har jeg hatt enorm appetitt på musikk, og jeg elsker å spille høyt. Det er rart at hørselen min er såpass god som den er. Den har fått mye juling, vedgår 35-åringen, som er bosatt på Nesna i Nordland.

Hun er blant flere unge artister som i år fronter HLF-kampanjen Hvert Øre Teller, der hørselsskader blant unge er tema.

Verden rundt

Ida Maria slo for alvor gjennom som punkrock-artist i 2007, og hun vant Spellemannsprisen for «Årets nykommer» i 2008.  Deretter turnerte hun verden rundt med bandet sitt i et par år. De siste årene har hun kombinert musikerlivet med lokalpolitikk for Miljøpartiet De Grønne.

-Jeg er en sånn person som helst skal kjenne lyden fysisk. Litt sånn guttejente som har likt å teste hvor høyt jeg kan spille, som elsker bass og som tuller med lydeffekter og feedback på scenen. I den grad musikkinteresse kan være en diagnose, så har jeg den, sier Ida Maria, som også er musikkprosjektansvarlig på kultursenteret Ungdommens Hus i Mo i Rana. Her deler hun sine erfaringer med unge musikkspirer i lydstudio og gir råd om liveopptredener og teknikk.

Nedsatt hørsel

For et års tid siden fikk hun et par ekte diagnoser; redusert hørsel, spesielt på høyre side, og tinnitus på begge sider. Hørselsskaden tror hun kom etter uttesting av en nyinnkjøpt gitarforsterker, samt et par uhell med ørepropper på scenen (in-ear monitorer), der utstyret kortsluttet og ga ekstremt høy lyd rett på trommehinnene. I fjor fikk hun dessuten en kraftig ørebetennelse.

- Den varte i over en måned, og jeg hadde den mens jeg turnerte med Hærens Musikkorps før jul. På den siste konserten mistet jeg plutselig all hørsel på høyre side. Jeg fikk helt panikk, for jeg lever jo av ørene mine! Heldigvis kom hørselen tilbake, men jeg merker at ørene tåler mindre enn før. I en periode var jeg lydoverfølsom. Lyd gjorde rett og slett fysisk vondt. Skikkelig deprimerende.  

KJENT STEMME. Artist Ida Maria Børli Sivertsen har vært med i flere konkurranser, deriblant Stjernekamp og Melodi Grand Prix. Foto. Daniel Bleckley
KJENT STEMME. Artist Ida Maria Børli Sivertsen har vært med i flere konkurranser, deriblant Stjernekamp og Melodi Grand Prix. Foto. Daniel Bleckley

-Hvordan påvirker tinnitus hverdagen din?

- Jeg har en høyfrekvent pipelyd som alltid er der. Etter spillejobber kan jeg merke den som en høy ringelyd, men lyden pleier å roe seg etter noen timer. Daglige konserter hadde ikke vært mulig, slik hørselen min er nå. Et par oppdrag i uka, derimot, går bra. På fritiden er jeg nøye med hvilke steder jeg oppsøker, så jeg er ikke så sosial som før. Jeg orker ikke steder med mye folk og dårlig akustikk. Det er ren tortur. En annen ting er at jeg sliter med å høre hva folk sier i omgivelser med mye støy. Jeg sitter der som en gammel gubbe og spør «Hæ, hva sa du nå?».

-Hva hjelper mot plagene?

- Det hjelper jo å holde seg hjemme, da. Ha, ha. Her er jeg alltid omgitt av lydkilder og musikk, men ikke på høyt volum. Sønnen min på fire år er like glad i musikk som meg og har litt voksen smak, så vi hører mye på Mari Boine, Ella Marie Hætta Isaksen og Gipsy Kings. Det er sjelden stille i huset.

Sparer på hørselen

Hun forteller at hun er blitt veldig nøye med hva hun utsetter egen hørsel for.

-Jeg kaster ikke bort hørselen min på uviktige ting. På scenen bruker jeg in-ear-monitorer. Jeg bruker dem ikke hele tiden, for de filtrere jo også bort lyd jeg vil ha, men jeg har dem i beredskap. På konserter bruker jeg ørepropper, og jeg snakker mye med sønnen min om at høy lyd kan skade hørselen, slik jeg har opplevd.

Advarer de unge

Ida Maria snakker også med ungdommene «sine» om at det er viktig å ta vare på hørselen. Av egen erfaring vet hun at advarsler har lett for å prelle av unge som lever og ånder for musikk. Derfor prøver hun å være ærlig, istedet for å bruke pekefingeren.

-Jeg forteller at jeg har fått tinnitus og hørselsskade fordi jeg har gitt ørene mine mye juling. Vil de beholde hørselen, så er det lurt å bruke ørepropper, særlig hvis de står lengst fremme på konsert. Ta dem heller ut når favorittlåta spilles. Det pleier jeg å gjøre!

 

Les intervju med skuespiller Cengiz AL: - Plutselig var pipelyden der!

Les også HLF-kampanje nådde over 3,2 millioner gamere