Ørene har vært et problem for Mari siden hun var liten: Utallige ørebetennelser, mye øreverk, penicillinkurer og sprengte trommehinner. Upraktisk nok elsker hun å bade og dykke. Sommeren 2018 gikk det galt.

- Jeg skulle hoppe fra timeter`n på Ingierstrand, litt sånn for å ha gjort det. Idet jeg traff vannet merket jeg at trommehinnen på høyre side sprakk. Jeg kjenner igjen lyden og følelsen i øret. Jeg fikk penicillin av legen og heldigvis grodde den såpass raskt at jeg kunne fly til USA halvannen uke senere. Men etter den gangen måtte jeg bade med propper for å unngå infeksjoner, forteller 25-åringen, som er oppvokst i Ski utenfor Oslo og som nå studerer sykepleie i Bodø.

Sprengt av koronatest

For halvannet år siden, midt under pandemien, fikk trommehinnen hennes nok en «karamell».

- Jeg skulle ta en koronatest og måtte plutselig nyse. Dermed sprakk trommehinnen igjen. Denne gangen grodde den ikke som den skulle, og jeg merket at hørselen på høyre side ble betraktelig dårligere. Jeg tok tre hørselstester, uten at det ble bedre. Det ble veldig slitsomt å være sosial og følge samtaler på steder med mye folk og støy.

«Fortsatt hull og en usedvanlig arrete trommehinne på høyre øre» ble konklusjonen hos øre-nese-halslege. Han anbefalte operasjon. Slik ble Mari Norum en av de drøyt tusen pasientene som i fjor ble en del av trommehinne-statistikken til Norsk pasientregister.

ØREBARN. Kirurgene på Bodø sykehus lagde ny trommehinne av Maris muskelhinne. De første ukene måtte hun være veldig forsiktig med vann og hygiene. Foto. privat
INN BAK ØRET. Kirurgene på Bodø sykehus laget en ny trommehinne av Maris muskelhinne. De første ukene måtte hun være veldig forsiktig med vann og hygiene. Foto. privat

Trommehinne av muskelhinne

- Bodø sykehus viste seg å ha kortest operasjonskø for å få ny trommehinne. Hadde jeg ønsket å operere på Østlandet, kunne jeg risikert to års ventetid. Flaks for meg at jeg studerer i Bodø, sier Mari om inngrepet som ble gjort 4. november.

Operasjonen, som på fagspråket heter tympanoplastikk, var mer omfattende enn hun hadde sett for seg på forhånd. For å komme til, måtte kirurgene snitte opp bak øret. Her høstet de muskelhinne, som ble bearbeidet og omgjort til ny trommehinne. Mari lå på operasjonsbordet i over to timer, og de første seks til åtte ukene måtte hun være ekstremt forsiktig, slik at øregangen ikke kom i kontakt med vann. Dusjhette og badepropper ble standardutstyr.

Bedre hørsel

- Heldigvis har alt gått bra etterpå. Den nye trommehinnen funker godt. Ingen infeksjoner eller problemer med ørene. På kontroll tre måneder etter operasjonen var hørselen blitt betraktelig bedre, og forskjellen mellom høyre og venstre øre var ikke så stor lenger.

-Jeg har ikke vært på seksmånederskontroll ennå, men alt kjennes bra ut, forteller Mari. Denne sommeren har hun kunnet bade og dykke uten badepropper for første gang på fire år.

-Men jeg har fått beskjed fra legen om at jeg må slutte å hoppe fra store høyder. Så nå holder jeg meg til enmeter`n eller bryggekanten, ler sykepleierstudenten.