At strålebehandling mot øreregionen kan gi hørselskader har vært kjent av kreftleger i alle år. De siste årene har forskerne fått stadig mer kunnskap om sammenhengen mellom cellegift og hørselstap.

Cellegiften cisplatin, som reddet livet til Kristine Hjulstad, kom på markedet for vel 40 år siden og brukes i behandlingen av testikkelkreft, gynekologisk kreft, lungekreft, beinkreft, bindevevskreft og barnekreft. Tinnitus og nedsatt hørsel er blant god dokumenterte senskader av behandlingen. 

En variant av samme cellegift (carboplatin) brukes mot mage-tarmkreft og brystkreft.  

Hørselen eller livet

- Dessverre er hørselsskader prisen disse pasientene må betale for å overleve kreftsykdommen. Vi har ikke lyktes i å behandle på alternative måter som ikke påvirker friske celler i indre øret, sier Fosså (bildet), som i mange år har vært leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for seneffekter etter kreftbehandling ved Radiumhospitalet. 

Professor em. Sophie D. Fosså

Hun legger til at det er svært sjelden pasienter får så mange og alvorlige senskader som Kristine Hjulstad. Les intervjuet her

I følge Fosså kan seneffekter av cellegiftbehandlingen kan komme relativt raskt, særlig i form av tinnitus. Forvidt hørselsskadene er forbigående eller varige kan legene først si noe sikkert om etter ett år eller to.

- Når det gjelder hørselstap er det lyder i de høye frekvensene som forsvinner, akkurat som ved normalt hørselstap hos eldre. Det er sammenheng mellom dosemengde, hvor raskt medisinen gis til blodbanen og hvor stort hørselstapet blir. Verst er det naturlig nok for unge mennesker, som vil få «aldersrelatert hørselstap» allerede i 30-årene, med de konsekvensene det får for utdanning og jobb, sier Fosså. 

Får informasjon om senskader

I håp om å redusere skadene har man gjort forsøk med å gi cellegift samtidig med kortison lokalt i øret. Også lavere doser og lengre behandlingstid har vært forsøkt - uten resultat.

- Alle pasienter blir informert om seneffektene og at de kan oppstå mange år etterpå. Vi råder pasientene til å unngå unødig støy og til å velge yrker der hørselstapet ikke blir for vanskelig, sier Fosså.

En av fem får høreapparat

En stor amerikansk studie viser at én av fem testikkelkreftpasienter får så stort hørselstap etter cisplatinbehandling at de trenger høreapparat. En norsk doktorgradstudie med samme pasientgruppe vil snart vise om resultatene er de samme her. 

Ifølge Fosså er det lite kunnskap om hvordan hørselen til kreftoverlevere utvikler seg over tid og hvor stor rolle for eksempel gener spiller for hørselstap etter cellegift.

- Sammenligner vi denne senskaden med mer livstruende senskader på hjerte- og kar er ikke nedsatt hørsel  like alvorlig. Man dør ikke av å høre dårlig. Men det er ingen tvil om at hørselsskader får konsekvenser i hverdagen. Mange av kreftpasientene mine har fortalt at de ikke lenger klarer å jobbe i kontorlandskap på grunn av bakgrunnsstøy, sier Fosså.