Skipper Helge Tysse (58) fra Tyssebotnen på Osterøy våknet om bord på bulkbåten en tirsdag morgen i slutten av september helt døv på det ene øret. Han ble rammet av sudden deafness – plutselig uforklarlig hørselstap. Etter snaut to uker fikk han hørselen tilbake etter behandling i trykkammer ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Tysse, som aldri har hatt problemer med hørselen, kom lynraskt til behandling, takket være en årvåken øre-nese-halslege i Fredrikstad og en ny behandlingsmetode som nå studeres og prøves ut ved Haukeland og flere andre sykehus i Norge. Stikkordet er bruk av trykkammer.

- Jeg skjønte ingenting!

Tysse våknet i seks-tiden tirsdag 21. september om bord på bulkbåten MS Peak Skorpo. Båten var på inn til kai i Kvinesdal i Agder for lossing.

- Jeg sto som vanlig opp i sekstiden, og fikk et anrop over VHS-radioen. Men jeg hørte ikke hvor lyden kom fra. Som vanlig tok jeg av røret på styrbord (høyre) side for å svare, men hørte ingen ting. Jeg var helt døv på høyre øre.

Sudden deafness, Helge Tysse, Haukeland,
HØRER IGJEN. I dag har Helge Tysse like god hørsel som før «ulykken». Foto. Privat

Tysse tok kontakt med agenten sin, og de ble enige om at han skulle gå til lege i Kvinesdal. Der fikk han beskjed om at det sannsynligvis var en tett kanal mellom øret og ganen, og fikk en resept på en type tabletter som virket som Otrivin (et preparat som er vanlig å bruke ved blant annet bihulebetennelse og trykk i ørene, red.anm.)

Fikk raskt legetime

Bulkbåten skulle til Fredrikstad for å losse neste last, men Tysse falt ikke til ro med at medikamentet kunne hjelpe mot døvhet.

- Jeg søkte opp spesialister og fikk time hos øre-nese-halslege Ingrid Kolstad Skarheim ved Volvat-klinikken i Fredrikstad.

Hun gjorde flere forskjellige tester og sendte Tysse videre til hørselstest. Bare ved å kaste et blikk på audiogrammet skjønte hun fort at dette var alvorlig. Hun konstaterte sudden deafness, og satte ham på medisin i 15 dager. Hun henviste ham også videre til forskningsprogrammet ved Haukeland universitetssjukehus.

Derfra fikk han telefon med beskjed om å komme mandag morgen kl 09.00 dersom han ikke fikk vanlig innkalling.

- Gå om bord i båten, gå så i land og tenk på helsa, var beskjeden jeg fikk. Og jeg skjønte jo fort at dette var alvor, for jeg kan jo miste jobben som kaptein uten hørsel på ene øret.

- Fikk du vite hva årsaken kunne være?

- Nei, det kunne ingen si, og så vidt jeg har skjønt foreligger det også lite forskning på årsaker til sudden deafness.

Sudden deafness
TRYKKAMMER. Helge Tysse tilbrakte to timer hver dag i to uker i trykkammeret ved Haukeland sykehus, etter at han plutselig mistet hørselen på det ene øret. Foto. Privat

Sønnen overtok

Ferden gikk så tilbake til Mandal, hvor Tysse i mellomtiden tok kontakt med rederiet for å finne ut hva de skulle gjøre. De startet arbeidet med å finne en avløser, og valget falt på Helges 24 år gamle sønn som var under opplæring til kaptein på en annen båt i rederiet. Tilfeldigvis var han på vei oppover kysten og ville passere  Stavanger tidlig lørdag morgen.

Sønnen hev seg i en leiebil og kjørte til Mandal og overtok båten etter noen timer, mens far Helge satte seg i bilen og kjørte hjem til Osterøy natt til til søndag.

Mandag morgen 26. september møtte han etter avtale på Haukeland, hvor han gjennomgikk flere tester og fikk tilbud om å delta i forskningsprogrammet som innebar én daglig behandling i trykkammer i 15 dager.

- Jeg takket ja med en gang, og så bar det rett inn i trykkammeret.

En utrolig opplevelse

Etter syv dager med behandling begynte han å høre klikkelyder i høyre øre, og et par dager senere hørte han den første lyden. Hørselen ble bedre og bedre, og allerede før de 15 dagene var over var hørselen tilbake.

- Det var en helt utrolig opplevelse og hjelp jeg fikk. Takket være en årvåken og besluttsom øre-nese-halslege i Fredrikstad og superrask respons, mottagelse og behandling av overlege Bernd Mueller ved Haukeland, var jeg helt frisk igjen bare to uker etter at jeg ble døv på høyre øre. Jeg kan ikke få rost dem nok, sier Helge Tysse.