Linda Stanges hørselshistorie startet da hun ble mamma for første gang i 2011. Til sin store fortvilelse våknet hun ikke alltid av sønnens gråt om natta. En hørselstest på øre-nese-halsavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus) avslørte at hun hadde sterkt redusert hørsel på venstre side.
- Jeg begynte med høreapparat på venstre øre. På grunn av typen hørselstap, mistenkte legen otosklerose, noe som senere ble bekreftet på MR. Jeg fikk samtidig vite at dette kunne opereres, og jeg ble satt opp på venteliste, forteller Linda. Høsten 2012 fikk hun sin første operasjon.
Fikk ny stigbøyle
Under inngrepet konkluderte kirurgen med at forholdene i mellomøret hennes var for trange til å benytte bor. Dermed måtte operasjonssåret sys sammen uten at noe ble gjort. Fortsatt bruk av høreapparat ble eneste alternativ i flere år.
Etter hvert merket Linda at hørselen på høyre side også begynte å bli dårlig. I 2018 fikk hun derfor tilbud om ny operasjon med bruk av laser. Denne gangen gikk operasjonen «etter boka», og stigbøylen på venstre side ble byttet ut med en protese. Rent hørselsmessig var operasjonen vellykket, men det skulle likevel ta tid før Linda kunne glede seg over det.
Svimmel i fire måneder
Den første uken kunne hun ikke bevege hodet uten å bli kvalm og kaste opp. Svimmelheten var så kraftig at hun måtte støtte seg til vegger eller ha gåhjelp av andre de fire-fem første ukene. Hun ble også svimmel av bevegelser i synsfeltet. Barna kunne for eksempel ikke løpe rundt hjemme eller ha venner på besøk. Kollektivtransport ble umulig. Hvis hun var passasjer i bil, måtte hun som regel lukke øynene for å slippe å se hvordan alt beveget seg.
- Etter to måneder dristet jeg meg ut alene på gåtur og brukte 28 minutter på 800 meter. Plagene varte i fire måneder og minnet mye om krystallsyke, forteller Linda. Hun var lenge sykemeldt fra jobben som controller hos Malling & Co Forvaltning AS i Oslo.
- Kirurgen som utført operasjonen forsikret meg om at det jeg opplevde var en ekstremt uvanlig komplikasjon etter operasjonen og at plagene ville gi seg etter hvert. Det fikk hun heldigvis rett i, men det var tøft mens det sto på, innrømmer tobarnsmoren.
BITTESMÅTT. Et lite implantat i plast kan være til stor hjelp for den som rammes av otosklerose. Linda fikk byttet ut stigbøylen med et implantat som dette. NB! Bindersen har normal størrelse. |
Ny operasjon
I og med at operasjonen hadde hjulpet på hørselen, fikk hun tilbud om samme inngrep på høyre side året etter. Da måtte hun gå noen runder med seg selv: Kunne en ny operasjon gi henne samme komplikasjoner som sist, og var dette i så fall en risiko hun var villig til å ta?
- Jeg snakket mye med legen om det som hadde skjedd og prøvde å tenke positivt, fokusere på at det tross alt endte bra og at hørselen min ble bedre. Det hjalp også at jeg fikk tilbud om å bli på sykehuset i minst ett døgn, i stedet for å bli operert og sendt hjem samme dag, slik man vanligvis gjør etter denne typen operasjoner.
I mars 2019 ble hun igjen operert, og bortsett fra at hun ble uvel av narkosen, gikk alt som det skulle. Endelig kunne hun legge vekk høreapparatet.
- Jeg ble aldri helt venn med høreapparatet på høyre side, selv om jeg prøvde ulike typer, så det var fint å slippe.
Fikk tinnitus
Alt ble likevel ikke bare positivt i tiden etterpå. Linda fikk etter hvert kraftig og høyfrekvent tinnitus på høyre side.
- Om dette har noe med operasjonen å gjøre eller ikke, er usikkert, forteller 41-åringen, som merket at hørselen på høyre side plutselig ble dårlig igjen våren 2020. Et halvår senere ble hun igjen lagt på operasjonsbordet. Det viste seg at arrvev hadde lagt seg rundt den nye protesen, slik at den ikke fikk gjort jobben sin. Etter at arrvevet ble fjernet, kom hørselen heldigvis tilbake.
- Hvordan er hørselen din i dag?
- Jeg klarer meg fint uten høreapparat. Før operasjonene slet jeg med å høre eller følge med på samtaler på mer enn én meters avstand uten apparat. Etter operasjonene har jeg ikke problemer med dette lenger, hverken hjemme eller på jobb. Jeg føler at jeg hører like godt som alle andre. Jeg er derfor glad for at jeg valgte å bli operert, selv om det har vært tøffe runder.
God hjelp av HLF-kurs
Like før koronaen brøt ut fikk Linda tilbud om å delta på tre ukers tinnituskurs på HLF Briskeby for å lære seg ulike mestringsteknikker i hverdagen.
- Det var et fint kurs, og jeg har det bra i dag. Hva fremtiden vil bringe når det gjelder hørselen, vet jeg ikke. Men akkurat det prøver jeg å ikke tenke så mye på nå, smiler Linda Stange.