Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Aktuelt

SJEKKER NORGE. FNs spesialrapportør for funksjonshemmede Catalina Devandas Aguilar (Foto. FN)

Tolketrøbbel under FN-visitt

Da FNs spesialrapportør for funksjonshemmede besøkte Karasjok mandag 7. oktober ble hun vitne til brudd på menneskerettighetene. Nav klarte ikke å skaffe tolkehjelp til hørselshemmede. Direkte pinlig, mener HLF.

 

TINNITUS-VETERAN. Etter 30 år har Rune Otto Nielsen slått seg til ro med at han ikke blir kvitt tinnitusen. Hans beste medisin er å engasjere hodet og hjerte i hyggelige aktiviteter, og da kommer musikken høyt oppe på listen.

Musikk er Runes beste medisin

Når han skriver, synger eller spiller merker han ikke Rune Otto Nielsen den konstante lyden som bor i hodet hans. Musikk er hans beste tinnitusmedisin.

FRA SORG TIL AKSEPT. Det har tatt Grete Duna lang tid å akseptere at lyden av stillhet er borte for alltid. – Jeg forsøker å ikke gi lyden oppmerksomhet og later litt som den ikke fins.

Tinnitusen må temmes hver dag

Grete Duna må hver dag jobbe hardt for å temme tinnitusen sin. Mestringskurs, tekniske hjelpemidler og strikking er det som har hjulpet henne mest.

 

ALTOPPSLUKENDE. Lydene i hodet kan skape både frykt og andre stressreaksjoner. Nesten halvparten av tinnituspasientene har søvnvansker. Illustrasjonsfoto Colourbox Ulrike Schanz

Tinnitus forverres av frykt

Bekymring rundt tinnitus er ikke bare slitsomt, det vil også øke plagene. Derfor er fagfolk like opptatt av tanker som av lyd i tinnitusbehandlingen.

KLARE KRAV. HLFs generalsekretær Henrik Peersen med Veikartet som stiller en rekke krav til en ny nasjonal og langt bedre tolketjeneste. Foto. Tor Slette Johansen

Krav: Rett tolk til rett tid

HLF har sammen med tre andre organisasjoner i dag overlevert krav til Nav om en ny nasjonal tolketjeneste. - Tolkeformidlingen må levere rett type tolk til rett tid, sier HLFs generalsekretær Henrik Peersen.

UTEN TOLKEHJELP. HLFs styremedlemmer måtte klare seg uten skrivetolk fredag. Deler av styret fra venstre: Thorbjørn Andersen, Grete Kristoffersen, Thorbjørn Kopperud, Guro Markussen, Jan Joakimsen og Kristen Lorentzen.

Tolketrøbbel for HLF

Få timer før viktige møter sender Nav ut avslag på skrivetolk. Forbundsleder Morten Buan i HLF er svært betenkt over utviklingen.

valgurne(1)

Dette mener partiene om hørsel

Din Hørsel har stilt fire spørsmål om lokal hørselsomsorg til de politiske partiene før kommunevalget. Les hva de svarer.

ALDRI STILLE. Hjertespesialist Wasim Zahid har levd med tinnitus i snart 25 år etter at han ble støyskadet på konsert. Foto Marianne Otterdahl-Jensen

Hører konstant pipelyd

TV-lege Wasim Zahid fikk tinnitus etter en konsert som 19 åring. Hans største frykt er å miste hørselen.  

TELESLYNGER. Det nye Munchmuseet i Oslo åpner våren/sommeren neste år med teleslynger og digital skilting på plass. Foto NTB Scanpix

Munch for hørselshemmede

Det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo vil være godt tilrettelagt for hørselshemmede når det åpner neste år.

Din Hørsel
Besøksadresse:
Brynsveien 13
0667 Oslo
Tlf: 22 63 99 00
Org.nr.: 970205195
Pressens faglige utvalg Fagpressen
,