Ingvild Kjerkol og Bård Hoksrud i Stortingets Helse- og sosialkomite
Anders Hegre og eldre2

Tekst og foto Bjørg Engdahl

For sjette år på rad arrangerer HLF (Hørselshemmedes Landsforbund) sin nasjonale kampanje - i år med fokus på eldre som hører dårlig.

Under åpningen utenfor Stortinget i dag understreket forbundsleder Morten Buan de store personlige og samfunnsmessige kostnadene ved at de mange eldre med nedsatt hørsel ikke fanges opp eller får hjelp. Dette er bakgrunnen for HLFs krav om et offentlig tilbud om hørselstest for alle over 60 år.

Politisk enighet

Gratis hørselstest for 60-åringer var blant temaene som ble diskutert fra HLFs scene på Eidsvolls plass, der debattleder og tidligere journalist Aslak Bonde ledet den politiske duellen mellom Kjerkol og Hoksrud.

De to helsepolitikerne mener det haster å få kortet ned den lange ventetiden mange steder i landet for hørselsutredning og tilpasning av høreapparater. Først når den hørselsfaglige kapasiteten på sykehus og hørselssentraler er bygget opp, er det realistisk med et offentlig tilbud om hørselsscreening av 60-åringer. Hvordan dette skal organiseres og finansieres var de to litt mer vage på.

Stortingpresentant Ingvild Kjerkol (Ap) og forbundsleder Morten Buan i HLF
Annbjørg Lien

Lover egen hørselsplan

Kjerkol gikk lengst i sine lovnader under debatten, da hun med faste kulepennslag lovte at Arbeiderpartiet vil kjempe for en nasjonal hørselsplan. En helhetlig hørselplan har lenge vært etterlyst av HLF. Organisasjonen fikk forøvrig skryt av både Kjerkol og Hoksrud for sitt sterke og viktige engasjement på vegne av snart én million hørselshemmede.

Etter debatten benyttet mange tilhørere sjansen til å få teste egen hørsel av audiografer på HLFs stand. Et stort team av frivillige og ansatte i HLF sørget her for å spre informasjon og gode råd til et spørrelystent publikum. 

Solvår Foss og audiograf Magnhild Tisthamar Bransæl
aaaTEST. Solvår Foss (67) fikk teste hørselen under HØT-kampanjen

Tok hørselstest

Blant dem som fikk et par minutter i HLFs lydtette testboks var Solvår Foss fra Oslo. Resultatet av testen kom ikke som noen overraskelse.

-Det er veldig mange år siden jeg sist tok en test, og allerede den gangen fikk jeg beskjed om at jeg har nedsatt hørsel. Nå har jeg fått en ny bekreftelse og skal bestille time hos fastlegen min. Jeg trenger sikkert et høreappart, og nå er det ikke lenger noe å vente med, sier 67-åringen. 

Les mer om Hvert Øre Teller

 

Se kampanjefilmen om eldre og hørselstap: