Rikshospitalet 8. oktober 2019: - Jeg håper å få retningshørselen tilbake og mindre tinnitus. Det kan ikke bli verre enn nå! Ellen Sagen ligger operasjonsklar på et rom ved øre-nese-halsavdelingen på Rikshospitalet og skal snart hade-kysses av ektemannen Rolf før hun legges i narkose. En sykepleier har barbert vekk håret bak venstre øre, der et 3 centimeter langt og 3 mm tykt cochlea implantat (CI) skal opereres inn. Slik skal Ellens hjerne trigges til å fange opp lyd og på den måten hjelpe til med å maskere tinnituslyden hun har slitt med i åtte år.

Gode odds

Siden 2010 har pasienter med ensidig hørselstap og tinnitus fått tilbud om CI-operasjon etter individuell vurdering. Ifølge overlege og kirurg Marie Bunne har 32 av de 34 tinnituspasientene som så langt er operert ved Rikshospitalet opplevd bedring. Ellen har med andre ord gode odds. Det kan hun trenge med en hørselshistorie som både er spesiell og preget av uflaks.

 

Plutselig døv

Høsten 2010: Den ene forkjølelsen avløser den andre. Ellen går bokstavelig talt ned for telling. Fra å være full av energi og virkelyst som markedssjef i HLF blir hun plaget av svimmelhet, dottfølelse i øret og nedsatt lydtoleranse. Noen dager ligger hun det meste av tiden, og for første gang i sitt liv får trebarnsmoren stifte bekjentskap med plagsom tinnitus. Plutselig en dag er den der og går aldri over. At hørselen har endret seg radikalt i løpet av noen måneder oppdager hun tilfeldig en dag på jobb, mens hun sitter i telefonen.

«Jøss, så veldig dårlig forbindelse det er på denne telefonlinja!». Av en eller annen grunn flytter hun telefonen over til høyre øre. Nå hører hun plutselig stemmen i telefonen helt klar og fin.

«Hæ, er jeg i ferd med å miste hørselen på den ene siden? Det er ikke mulig!» Ellen som til daglig jobber med å fronte hørselssaken vet ikke om hun skal le eller gråte.

Les hele reportasjen om Ellen her